Actualitat

Com afectarà la Llei Crea i Crece als diferents col·lectius professionals

Com afectarà la Llei Crea i Crece als diferents col·lectius professionals

La Factura Electrònica serà obligatòria a Espanya. Aquesta és la idea que tots tenim clara de la Llei Crea i Crece. Però a qui afectarà aquesta obligatorietat? La frase més utilitzada en les notícies que parlen del tema és: la Factura Electrònica serà obligatòria en les relacions comercials d'empreses i professionals. En aquest article volem completar aquest titular i aprofundir en com afectarà l'entrada en vigor de la Llei a certs col·lectius professionals.

Autònoms que facturen a client final
Els professionals que presten serveis a client final, com ara psicòlegs, comerciants minoristes o tallers mecànics, tenen un doble rol. Com a receptors de factures dels seus proveïdors estaran subjectes al que estableix la Llei Crea i Crece, per tant, hauran de rebre aquestes factures en format electrònic. No obstant això, quan emetin les factures als seus clients, aquestes no hauran de ser electròniques perquè els consumidors finals no estan obligats a rebre les factures en aquest format.

Entitats no lucratives
Les associacions, fundacions i entitats sense ànim de lucre es consideren consumidors finals o són empreses i en conseqüència han de complir amb el que diu la Llei?
L'art. 2.bis Llei 56/2007 estableix que els empresaris i professionals hauran d'expedir, remetre i rebre factures electròniques en les seves relacions comercials amb altres empresaris i professionals. S'entén per empresari o professional (art. 5 de la Llei de l'IVA) aquelles persones o entitats que realitzin amb caràcter habitual, personal i directe, una activitat empresarial o professional, sigui quina sigui la finalitat o el resultat econòmic perseguit amb aquesta activitat.
Segons aquesta definició les associacions, fundacions i entitats sense ànim de lucre són empreses, per la qual cosa sí que estaran obligades a facturar electrònicament.

Vendes online
El mitjà pel qual es produeixi la transacció és indiferent de cara a l'aplicació de la Llei. L'únic aspecte a tenir en compte és si aquesta transacció és entre dues empreses o professionals, és a dir si es produeix en l'àmbit B2B. En aquest cas la factura corresponent haurà de ser en format electrònic. Si la venda és d'una empresa a un consumidor final, B2C, la factura només tindrà l'obligació de ser electrònica si el client el sol·licita i per a les empreses prestadores de Serveis d'Especial Transcendència (SET) en les seves relacions B2C.

Factures emeses o rebudes des de fora d'Espanya
La Llei Crea i Crece afecta a les empreses que operen en el territori espanyol i no fa cap referència a les empreses de fora del territori. En conseqüència, es pot entendre que les factures emeses des d'Espanya a altres països de la UE tindran l'obligació de ser en format electrònic.
Per contra, la lògica diu que no es pot obligar una empresa que estigui fora d'Espanya a facturar electrònicament a una empresa situada en territori nacional. Caldrà esperar a la publicació definitiva del Reglament tècnic de la Llei per saber com hauran de facturar les empreses estrangeres que operin amb empreses espanyoles.

Aquests són els principals dubtes que s'han plantejat quant a l'afectació de l'obligatorietat d'implementació d'una Factura Electrònica en diversos col·lectius o escenaris professionals. Encara que amb la lectura detinguda de la Llei es poden aclarir la majoria d'ells, amb la publicació definitiva del Reglament Tècnic es podran conèixer tots els detalls.

En els primers moments d'aquest canvi de paradigma respecte de la Factura Electrònica a Espanya, les empreses proveïdores de plataformes de facturació serem els principals aliats de les empreses per a facilitar la transició. Si vols que t'acompanyem en tot aquest procés, només has de contactar amb nosaltres i estarem encantats de guiar-te en tot el camí.

Notícies relacionades

Signatura Electrònica: tipus i característiques

Signatura Electrònica: tipus i característiques

eDiversa Group va néixer amb uns propòsits molt marcats, un d'ells és el d'ajudar als nostres clients en els seus processos de digitalització com a eina per a millorar la seva productivitat, així com reduir la petjada mediambiental. Un dels primers avanços en aquest camp va ser la signatura electrònica. Ara, amb la imminent entrada en vigor de la Factura Electrònica obligatòria per a empreses i autònoms la signatura electrònica juga un paper crucial.

Llegir article