Actualitat

Signatura Electrònica: tipus i característiques

Signatura Electrònica: tipus i característiques

eDiversa Group va néixer amb uns propòsits molt marcats, un d'ells és el d'ajudar als nostres clients en els seus processos de digitalització com a eina per a millorar la seva productivitat, així com reduir la petjada mediambiental. Un dels primers avanços en aquest camp va ser la signatura electrònica. Ara, amb la imminent entrada en vigor de la Factura Electrònica obligatòria per a empreses i autònoms la signatura electrònica juga un paper crucial.

El reglament (UE) Núm. 910/2014 estableix una distinció entre tres categories de signatures electròniques, cadascuna amb nivells diversos d'autoritat i seguretat, a més d'oferir experiències d'usuari variades.

A continuació, et comptem els detalls de cadascuna de les signatures electròniques i les seves respectives aplicacions. D'aquesta manera, podràs seleccionar aquella que millor s'adapti les teves necessitats.

Signatura electrònica bàsica

Es pot tractar d'una signatura manuscrita realitzada en una pantalla d'escriptori (la qual es guarda digitalment) o simplement d'un clic en el botó "Accepto".Encara que és important destacar que l'aprovació o acceptació sempre es sosté mitjançant un certificat.

En general, la signatura electrònica bàsica s'empra en processos de menor valor, atès que no existeix un mètode infal·lible per a confirmar la identitat del signant. En cas que algú copiï la signatura d'una altra persona i la incorpori al document, resultaria complicat demostrar-lo o fins i tot descobrir-lo.

Aquest tipus de signatura electrònica sol ser adequat per a acceptar la recepció de paquets, marcar una casella digital en una pantalla d'escriptori o escanejar un document signat a mà. En tals casos, la signatura electrònica bàsica resulta suficient.


Signatura electrònica avançada

La signatura electrònica avançada supera àmpliament a la signatura electrònica bàsica en termes de confiança. Ha de complir quatre requisits legals específics:
  • En primer lloc, estar vinculada de manera única al signant.
  • En segon lloc, permetre la identificació del signant.
  • En tercer lloc, la signatura ha de #realitzar mitjançant un mecanisme d'alta seguretat que garanteix que només – i exclusivament- el signant pugui signar el document.
  • L'últim requisit és que, una vegada signat el document, qualsevol canvi posterior en les dades sigui traçable.

En identificar al signant, s'obté un gran volum d'informació tècnica que complica la falsificació o suplantació de la mateixa com la direcció d'origen de la sol·licitud, el lloc en el qual s'ha dut a terme la signatura o l'hora de la signatura. A més, la prohibició dels canvis posteriors sense notificar garanteix al sol·licitant i al signant la veracitat d'aquesta.

Encara que aquesta signatura és totalment compatible amb eIDAS (Reglament europeu d'identificació digital), que ofereix un alt nivell de confiança i és resistent a manipulacions, sempre existeix el risc que els controls d'identitat no compleixin amb els requisits de fiabilitat més estrictes.

La signatura electrònica avançada representa l'equilibri perfecte entre l'experiència de l'usuari i la gestió de riscos. Alguns exemples de signatures electròniques avançades són les signatures biomètriques o signatures mitjançant identificació a través de SMS, iDIN.

Signatura electrònica qualificada

La signatura electrònica qualificada vincula la identitat del signant a la seva signatura mitjançant un certificat personal i qualificat emès per un Prestador de Serveis de Confiança Qualificat (QTSP). Aquesta signatura es considera l'equivalent digital d'una signatura manuscrita sobre el paper.

Aquest certificat assegura que la signatura no sols és vàlida al país de la UE en el qual s'ha emès, sinó que també és reconeguda com a vàlida i legalment vinculant en qualsevol altre membre de la Unió Europea. En tenir aquest estatus legal especial Estat a Europa, es pot utilitzar per als documents d'alt risc com a assegurances de vida o sol·licituds de crèdit.

A més dels quatre requisits ja estipulats per a la signatura electrònica avançada, aquesta signatura digital ha de complir unes normes addicionals. La clau de signatura de l'usuari s'ha de gestionar amb un Dispositiu de Creació de Signatura Electrònica Qualificada (QSCD), definit pel eIDAS com un dispositiu de maquinari protegit i aprovat per a la creació de dades de signatura i segell. Això fa que exclusivament el signant pugui accedir a la seva clau personal i usar-la. Així les dades de creació de la signatura són únics, confidencials i estan protegits contra la falsificació.

Aquests requisits proporcionen el nivell més alt de fiabilitat a les signatures electròniques qualificades. És l'únic tipus de signatura electrònica capaç d'identificar plenament al signant, ja que requereix una verificació inicial cara a cara o un procediment equivalent. Alguns dels tipus de signatura més segur són el DNI electrònic o Certificacions Digitals Qualificades pel eIDAS.

Tipus de signatures qualificades:
  • Signatura electrònica qualificada local
La signatura electrònica qualificada local és la que es realitza mitjançant un certificat electrònic allotjat en el dispositiu del signant. Aquests certificats poden #crear en diversos formats, com a targetes criptogràfiques, tokens USB o segells criptogràfics amb programari específic.

Aquesta signatura electrònica és molt versàtil, ja que pot operar en diferents sistemes operatius i navegadors. La signatura s'instal·la en el dispositiu del signant amb antelació, la qual cosa garanteix la seva funcionalitat independentment de l'entorn tecnològic.
  • Signatura electrònica qualificada centralitzada
En contrast, la signatura electrònica centralitzada s'allotja en un servidor segur i sol ser l'opció triada per les empreses. Ja que permet que el signant accedeixi a la signatura des de qualsevol dispositiu o equip mòbil amb accés a Internet.

Totes les Factures Electròniques i documents que es transmeten a través de les plataformes d'eDiversa Group disposen de la signatura qualificada mitjançant el Certificat electrònic. D'aquesta manera se certifica l'autenticitat, la integritat i la confidencialitat. Per a qualsevol dubte que pugui sorgir-te, posa't en contacte amb nosaltres a través d'info@ediversa.com o telefona'ns al 931 833 790.

Notícies relacionades

Signatura Electrònica: tipus i característiques

Signatura Electrònica: tipus i característiques

eDiversa Group va néixer amb uns propòsits molt marcats, un d'ells és el d'ajudar als nostres clients en els seus processos de digitalització com a eina per a millorar la seva productivitat, així com reduir la petjada mediambiental. Un dels primers avanços en aquest camp va ser la signatura electrònica. Ara, amb la imminent entrada en vigor de la Factura Electrònica obligatòria per a empreses i autònoms la signatura electrònica juga un paper crucial.

Llegir article