Actualitat

eDiversa Group pioner en el teletreball real i legal

eDiversa Group pioner en el teletreball real i legal

En finalitzar l'estat d'alarma pel Covid-19, el teletreball ha de complir la normativa marcada per la llei 10/2021. Però la majoria de les empreses estan encara molt lluny d'aplicar-la.

A eDiversa Group ja tenim implantat l'acord de treball a distància en la modalitat de teletreball. El nostre equip de recursos humans portava treballant en aquest argumentari des que es va fer públic l'article 5.1 del Reial decret llei 28/2020. Un avanç del qual ara és la llei 10/2021.

Treballar en profunditat tota la documentació i els requisits amb antelació, va fer que poguéssim aplicar la llei en el moment que es va anunciar el final de l'estat d'alarma, cosa que ens ha convertit en pioners en la implantació real i legal del teletreball. eDiversa Group és de les primeres empreses en l’àmbit nacional a formalitzar aquest conveni entre els treballadors i l'empresa.

La implantació del teletreball a eDiversa Group va seguir el següent procés: primer els treballadors van escollir si desitjaven treballar en un format híbrid o completament presencial. Posteriorment, es va dotar als empleats amb els materials i recursos necessaris per a tots aquells que anaven a treballar a distància. Finalment, l'empresa de riscos laborals va realitzar una auditoria telemàtica dels espais habilitats per a treballar en els habitatges dels treballadors.

Quan vam aconseguir l'aprovació de les mini-oficines de tots els empleats en els seus domicilis es va oficialitzar l'acord de teletreball, amb la proporció de treball a distància i presencial triada per cada treballador de l'empresa. Aquesta proporció podrà ser modificada quan els assalariats ho requereixin, sempre partint d'un mínim del 20% anual de presencialitat.

Els avanços en digitalització i teletreball de la companyia no acaben aquí. També s'han adaptat els Estatuts d’eDiversa Group a aquesta nova realitat. Gràcies a això, els membres dels Consells d'Administració i les Juntes poden participar de manera telemàtica. A més, també hem implementat la signatura electrònica per a les actes d'aquestes reunions digitals.


Context legal i empresarial

Abans del 13 de març de 2020 només un 4% dels convenis laborals establerts al nostre país recollien condicions de treball a distància. Amb l'arribada del virus i la pandèmia tot va canviar, i durant els mesos de confinament un 88% de les empreses va imposar el teletreball. En aquesta situació extraordinària, les condicions estipulades per a treballar des de casa eren poques o nul·les.

Després de més d'un any en aquestes circumstàncies, els treballadors ja s'han acostumat a la nova realitat laboral. Un estudi de IESE Business School assegura que el 68% dels treballadors aposta per un format híbrid, és a dir, uns dies treballar a l'oficina i uns altres des de casa. Per a ser exactes, un 36% prefereix treballar tres dies des de casa i el 32% només dos.

La pandèmia ha suposat un punt d'inflexió en la qüestió del teletreball. Els treballadors han experimentat el fet d'exercir les seves funcions des de casa, sospesant els avantatges i desavantatges de fer-ho, i les empreses han vist com el rendiment no ha disminuït. La situació ha de regular-se i complir unes normatives, per a assegurar primer el benestar del treballador i segon els objectius de les empreses.

Per això, en decretar-se el final de l'estat d'alarma, les condicions del teletreball s'han estipulat i formalitzat en la llei 10/2021. A partir de l'11 de juliol de 2021 el teletreball a Espanya és voluntari i reversible, a més d'estar formalitzat en un acord entre treballador i empresa.

La normativa exigeix a les empreses que proporcionin als empleats els materials i recursos necessaris per a poder realitzar les seves funcions professionals des dels seus domicilis amb les mateixes comoditats que a les oficines. A l'ordenança també s'estableix un període d'un any perquè les corporacions estableixin aquests canvis.

En l'àmbit internacional, el teletreball també s'està regularitzant. Empreses tecnològiques del calibre d'Apple o Google volen tornar al treball presencial a les oficines. Encara que els directius aposten pel format híbrid, la voluntat de la majoria dels treballadors és seguir en els seus domicilis. Els empleats afirmen que d'aquesta manera la conciliació entre la vida personal i laboral és més simple. De moment els alts càrrecs d'aquestes multinacionals no han donat una resposta final al conflicte.


Conclusió

En aquesta nova normalitat, tot el que donàvem per descomptat ha canviat. Com a empresa tecnològica especialitzada en la digitalització empresarial, ens sentim amb la responsabilitat d'integrar les noves fórmules laborals. Sempre hem promulgat que l'actiu més valuós d’eDiversa Group són els empleats, per això, esperem que aquest canvi els proporcioni més facilitats a l'hora de conciliar la seva vida laboral, personal i familiar. A més, amb resultats en mà, afirmem que el rendiment de l'empresa no s'ha vist afectat pel teletreball, és més, hem superat els objectius marcats per a aquests primers 6 mesos de l’any.

Durant aquest 2021 ja hem posat a prova el format híbrid, perquè així ho indicaven les autoritats i les restriccions. Per això, hem pogut comprovar que els dies que els treballadors van a l'oficina aprofiten per a relacionar-se i reforçar les - ja bones- relacions entre companys. També aprofiten per a centrar-se a resoldre temes interdepartamentals o a realitzar aquelles tasques que exigeixen presencialitat. Tota aquesta casuística fa que el sentiment de pertinença a l'empresa, que a eDiversa Group valorem molt, no desaparegui.








Notícies relacionades

Signatura Electrònica: tipus i característiques

Signatura Electrònica: tipus i característiques

eDiversa Group va néixer amb uns propòsits molt marcats, un d'ells és el d'ajudar als nostres clients en els seus processos de digitalització com a eina per a millorar la seva productivitat, així com reduir la petjada mediambiental. Un dels primers avanços en aquest camp va ser la signatura electrònica. Ara, amb la imminent entrada en vigor de la Factura Electrònica obligatòria per a empreses i autònoms la signatura electrònica juga un paper crucial.

Llegir article