actualitat

Verifactu: tot el que necessites saber per a complir amb la normativa.

Verifactu: tot el que necessites saber per a complir amb la normativa.

El passat mes d'octubre es va publicar l'Ordre Ministerial que determina els requisits tècnics dels Sistemes Informàtics de Facturació, la qual cosa va suposar el tret de sortida per a la implementació de Verifactu. A continuació, t'expliquem tot el que necessites saber per a complir amb la normativa.

Què és Verifactu

És un sistema d'emissió de factures verificables que sorgeix en el context de la Llei Antifrau. Segons el que s'estableix en el Reial decret 1007/2023, totes les factures electròniques s'hauran d'emetre a través d'un programari certificat amb els requisits establerts per l'Agència Tributària.


Context i objectius

La Unió Europea fa més de deu anys que fa passos en pro d'estandarditzar els processos de gestió empresarial i de facturació amb l'objectiu de millorar el compliment tributari i la digitalització de la PIME. Arran d'aquí sorgeix el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que recull diferents iniciatives per a aconseguir els objectius anteriors.

Els principals propòsits que persegueix el sistema Verifactu són els següents:
  • Estandardització dels registres de facturació: busca interoperabilitat, simplificant la comunicació entre empreses, administracions, bancs i tercers.
  • Garantir la seguretat i la inalterabilitat: una vegada produïda, la facturació ja no es podrà modificar sense deixar rastre.
  • Simplificació administrativa: facilitar el compliment tributari mitjançant sistemes automatitzats i d'assistència al contribuent.

Reial Decret 1007/2023

S'ha posat la facturació en el centre, considerant-la l'eix per a reforçar el compliment tributari. Per aquest motiu, la funció del Reial decret 1007/2023 no és una altra que la d'establir els principis que hauran de seguir els sistemes informàtics en l'àmbit de la facturació. Aquest regula la forma en què s'ha de complir amb les exigències legals d'integritat, conservació, accessibilitat, llegibilitat, traçabilitat i inalterabilitat dels registres de facturació.

Indirectament, també pretén facilitar el compliment de les obligacions fiscals mitjançant Verifactu i digitalitzar la Pime. Altres objectius són facilitar el camí pel que fa a la Factura Electrònica B2B i les obligacions de report fiscal que acompanyaran les operacions intracomunitàries quan entri en vigor la Directiva ViDA.

Aquesta norma no altera el contingut de les Obligacions de Facturació regulades en el RD 1619/2012. No obstant això, sí que altera algunes pràctiques que s'han estat realitzant fins avui en dia. A partir d'ara, cada factura serà única i els canvis o l'eliminació de la mateixa quedaran registrats.

Verifactu estableix que els sistemes de facturació han de crear automàticament un registre d'alta de facturació. Aquest no és més que un resum informàtic del contingut de la factura que, a més de tenir un contingut fix, també té una estructura definida a l'Ordre Ministerial.

D'altra banda, la normativa fa referència a conceptes clau en termes de facturació electrònica definits a continuació.
  • Número i sèrie de la factura amb signatura Hash: aquest és un camp nou que hauran d'incloure les factures en el seu registre d'alta. Suposa l'encadenament de cadascun dels registres de facturació amb el registre immediat anterior, cosa que permet un encadenament amb tota la sèrie de factures. El Hash és una empremta digital que s'utilitza per a garantir la integritat i traçabilitat dels registres de facturació, proporcionant una referència única i no alterable.
  • Identificació del sistema informàtic i fabricant: és un altre camp nou que hauran d'incloure les factures, ja que la responsabilitat recaurà tant en l'usuari com en el fabricant del programari.
  • Codi QR: Codi de verificació inclòs en les factures, que permet la comparació a la seu electrònica de l'AEAT. A partir de l'entrada en vigor de la Llei, les factures han d'incloure un QR amb informació que permeti la seva verificació.
  • Registre d'esdeveniments: Això s'aplica solament a sistemes No Verifactu. Es tracta d'un registre específic que documenta esdeveniments importants en el sistema de facturació, com ara anomalies detectades en la integritat dels registres.
  • Declaració Responsable: Exigeix que els desenvolupadors de sistemes informàtics declarin la conformitat del programari amb la normativa. La declaració ha d'estar per escrit, visible en el mateix sistema i haurà de conservar-se durant el període de prescripció.
  • Remissió de la informació: Detalla com s'han d'enviar els registres a l'Agència Tributària mitjançant un sistema segur i estandarditzat d'enviament voluntari o en resposta a requeriments.

A qui aplica
  • Àmbit objectiu: aplica a totes les factures emeses, tant les B2B, B2C i B2G, així com a les factures completes i a les simplificades. També aplica a totes aquelles facturacions que es facin tant en l'àmbit nacional com internacional.
  • Àmbit subjectiu: afecta a tots els empresaris i professionals, PIMES i autònoms residents en territori espanyol. Només quedaran excloses totes aquelles empreses subscrites al sistema de Subministrament Immediat d'Informació (SII) i les excloses de l'obligació de facturar segons l'RD 1619/2012.
  • Àmbit espacial: afecta a tot el territori espanyol peninsular i insular. És a dir, inclou Canàries, Ceuta i Melilla. No obstant això, queden exclosos els Territoris Forals de País Basc i Navarra.

Terminis d'implementació

Des de la publicació de l'Ordre Ministerial el 28 d'octubre de 2024, els fabricants de software compten amb 9 mesos per a ajustar els seus sistemes per a complir amb la normativa.

Actualment, l'Administració està treballant en la revisió dels terminis definitius pels usuaris a causa d'una incongruència en els temps. La tardana aprovació de les especificacions tècniques ha retardat massa les dates per als desenvolupadors de programari. Com a resultat, els usuaris haurien d'implementar Verifactu abans que els mateixos fabricants dels sistemes. Per aquest motiu, s'ha proposat endarrerir les dates d'implementació pels usuaris quedant de la següent forma:
  • Persones jurídiques (Impost de Societats): 1 gener 2026.
  • Persones físiques: 1 juliol 2026
No obstant això, queda pendent l'aprovació definitiva de la modificació d'aquests terminis.

En conclusió, Verifactu no és només una eina per a frenar el frau fiscal, sinó també una de molt determinant per a la digitalització empresarial. Preparar-se per a la seva implementació és clau per a aprofitar al màxim els seus beneficis i complir amb la gestió tributària de forma més senzilla.

Des de Ediversa Group podem ajudar-te en la implementació de la Factura Electrònica i resoldre qualsevol dubte en referència a Verifactu i la Llei Crea i Creix. Pots contactar amb nosaltres al 931 833 790 o escrivint a info@ediversa.com. Estarem encantats d'ajudar-te.